Bályok

          Földrajzi elhelyezkedését tekintve Bályok község Bihar megye északkeleti részén helyezkedik el, a Berettyó folyó bal partján. A községet 5 település alkotja: Bályok (községközpont), Berettyódéda, Kozmaalmás, Szoldobágy és Szalárdalmás.

          Első írásos említése 1213-ból származik, Baluc néven. A Bályoki család ősi lakhelye. Több vár és kastély épült eltérő időkben, melyet a tatárjárás és a török hódoltság idején elpusztítottak. 1856-ban Bályoki Szilveszter volt a település földesura. A településnek Pruisz János Váradi püspök lett a tulajdonosa, aki Berettyó mentén lévő ligetbe fából készült kastélyt építtetett, melynek nyomai még az 1800-as években is láthatók voltak. A település birtokosai voltak még a Báthoryak és a Szénássyak is.

          A XVIII században a Károlyi család birtokába kerül házasság révén. Ők építtették a jelenleg is megtalálható barokk stílusú kastélyt. A két épületet egy folyosó köti össze, mely alatt a Kis Berettyó folyik át. Ugyancsak a kastély udvarában gyógyfürdő is létesült. Továbbá a kastély mellett található parkban sok ritka fa és növény található, mely ékesebbé tette ezt a területet. 1944-ben a grófok elhagyták a kastélyt és a parkot, melynek állapota azóta is csak romlik.

          Bályok község egy másik jellegzetes épülete a református temploma. A templom legrégebbi része a XIII században épült gótikus stílusú kápolna, a hajó része pedig majd csak a XVI században épült.