Felavatták a teljesen felújított Komáromi udvarházat Ottományban

Az Érmelléken páratlan építészeti remekmű és kulturális központ vált látogathatóvá Ottományban, miután két uniós projekt kivitelezésével a szalacsi önkormányzat teljes egészében felújította a Komáromi-kúriát és melléképületeit.

Ünnepélyes keretek között avatták fel hétvégén az immár teljes egészében felújított Komáromi udvarházat Ottományban. A korábban befejezett és berendezett kúria mellett immár az egykori istállókat is újjávarázsolták, ezekben a közel másfél évszázados önkéntes tűzoltóegylet tiszteletére rendeztek be kiállítást. Az udvarház egyik kiemelkedő látványossága a szintén felújított és látogathatóvá tett 133 méteres vizespince.

A szombati avatóünnepségre érkezett helybélieket és vendégeket elsőként Szűcs György, az Ottományi Kiállítóház igazgatója köszöntötte, felelevenítve röviden a Komáromi-Csipkés kúria történetét, majd Horváth Béla, Szalacs község polgármestere szólt az egybegyűltekhez. Az elöljáró kiemelte, hogy európai uniós támogatásból két sikeres projekt eredménye a felújított udvarház, melyhez a kúria épülete, az egykori cselédlakások, a kazamaták és a hatalmas pincék is hozzá tartoznak, immár valamennyi felújítva és megnyitva a látogató közönség előtt. „Ha igazán belegondolunk, a község költségvetéséből nagyon sokára, vagy talán sohasem sikerült volna felújítani az épületegyüttest. Mindig lett volna a lakosság számára más, ami elsőbbséget élvezett volna, amit fontosabb lett volna megcsinálni” – magyarázta Horváth Béla. A polgármester azonban hozzátette, európai uniós finanszírozásból a kastély felújítására célirányosan összesen mintegy egymillió eurót fordítottak, „és ezt csak uniós forrásokból lehetett megvalósítani”.

A második szakaszban felújított kazamatákban a 140 éves helyi önkéntes tűzoltóegylet számára rendeztek be olyan kiállítást, amely nemcsak a lánglovagok múltját, hanem az általuk használt korabeli eszközöket is bemutatja. A korábban összedőlt, szétázott épületet teljesen újjáépítették, és megfelelő tér lett egy olyan emlékhely létrehozására, amely megfelelő helyszín azoknak a bátor helybélieknek a emlékére, akik akár életüket is veszélyeztetve „tűzbe mentek” falutársaikért, ha kellett, hogy a másikon segítsenek.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzatot a Közgyűlés alelnöke, Bulcsu László képviselte. Az avatón elmondott beszédében kiemelte az országhatár két oldalán lévő települések együttműködését, melyeknek gyümölcse időről időre beérik, így lett egy ilyen megvalósítás az ottományi Komáromi kúria is, melynek felújításáért közösen dolgozott együtt Szalacs önkormányzata és a magyarországi, Békés megyei Gyulai Körösvidéki Vízügyi Igazgatósága, a szalacsi négylyukú híd restaurálásáért és környezetének rendezéséért pedig az érmelléki település a Hajdú-Bihar megyei Hortobággyal közösen indította el, szintén uniós forrásokból, a Hídtól hídig elnevezésű programot. A gyulai vízügyi hatóságtól Szabó János vezérigazgató volt jelen és köszöntötte az ünneplőket, méltatva elődje, az idő közben nyugdíjba vonult Bak Sándor munkáját is, aki annak idején elkezdte Szalaccsal a közös uniós pályázatokat.

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke felszólalásában kiemelte, bár a határ elválasztja egymástól Bihar és Hajdú-Bihar megyét, az utóbbi három esztendőben, amióta magyar vezetése van a Bihar Megyei Tanácsnak, a határon átnyúló együttműködések megsokasodtak és a gazdasági-kulturális kapcsolatok megerősödtek. „Ez egy jó irány, haladnunk kell tovább. Amikor ezelőtt öt-hat évvel elkezdtük a tervezgetést, a gyulai vízügy mellé egyből találtunk partnert, Szalacsot és Ottományt, és megfelelő hozzáállással, kitartással kialakulhatott a szakmai kapcsolat, amelynek mára, mint láthatjuk, komoly eredményei vannak” – emelte ki a megyei tanács elnöke. Pásztor Sándor hozzátette: „Ezért is fontos, hogy európai pénzeket tudjunk lehívni, mert magunktól sokszor nem vagyunk képesek olyan anyagi forrásokat biztosítani, amelyek lehetővé tennék ilyen komoly beruházások megvalósítását.”

A Komáromi udvarház avatóján részt vett és beszédet mondott Vincze Lóránt is, az Európai Nemzetiségek Föderatív Szövetségének (FUEN) elnöke is. Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje a helybéliek kezdeményezését méltatta, hangsúlyozva, hogy a múltból megmentett kiállítási tárgyakat az európai uniós projekt révén sikerül megmenteni a jövő generációk számára is. Ugyanakkor elmondta, a pályázat sikere a helyi önkormányzat és a magyarországi partner közös munkájának eredménye, a határon átívelő projektek jó gyakorlatának megerősítése. „A május 26-ai választás is erről szól, hogy meg tudjuk-e őrizni azokat a lehetőségeket, amelyeket az Európai Unió számunkra, erdélyi, Kárpát-medencei magyarok számára biztosít, illetve hogy sikerül-e egy olyan többséget kialakítani az Európai Parlamentben, ami az értékeken alapul, a mi európai kulturális és keresztény értékeinken. Ha az erdélyi, felvidéki és a Kárpát-medencei magyarság erős, összefog, elmegy erre az európai parlamenti választásra” – hangsúlyozta Vincze Lóránt.

Horváth Béla polgármester és Szűcs György, a Komáromi udvarház igazgatója nem engedte el üres kézzel Vincze Lórántot. Hogy az EP-képviselőjelölt érezze az ottományi és szalacsi ügyek súlyát, a helybéliek egy eredeti, a kúriából való, a Komáromi-Csipkés család címerével ellátott, magyar nemzetiszínű szalaggal átkötött téglát adományoztak a FUEN elnökének.

Az ünnepség a tűzoltó múzeum és a vizespince, valamint a kúria megtekintésével folytatódott, majd szeretetvendégséggel ért véget.

Borsi Balázs

Forrás: https://www.biharinaplo.ro/aktualis/2019/05/22/felavattak-a-felujitott-udvarhazat-ottomanyban.biharinaplo.