Fesztivál és borlovagok avatása Diószegen

Két, egymástól független, ám témájuk okán mégis kapcsolódó rendezvény volt szombaton Bihardiószegen: a Bakator Fesztivál, illetve új tagokat avatott az Európai Borlovagrend Érmelléki Legátusa. A két esemény részleteinek ismertetésére visszatérünk.

Egész napos programot biztosított az érdeklődőknek szombaton Bihardiószegen a III. Bakator Bor- és Gasztrofesztivál. A családbarát eseménynek idén is a Zichy kastélykert adott otthon, ahol délelőtt/délben inkább a gyerekek számára voltak programok, délután és este pedig a felnőtteké lett a terep. A fő látnivalót, pontosabban kóstolni valót az jelentette, hogy 15 érmelléki borász kínálta azokat a borokat, melyeket előzetes elbírálás után találtak erre méltónak, többen a fesztivál nevét adó fajtával is jelen voltak. Mellettük magyarországi, vajdasági és felvidéki borokból is lehetett válogatni, de azok sem csalódtak, akik inkább a pálinkát kedvelik, esetleg grillezett ételekre vágytak. Rutkai Bori Bandája a gyerekeknek muzsikált, a felnőtteket az Edina Quartet, a Bagosssy Brothers Company várta a színpad elé, de az este nagy attrakciója a Csík zenekar koncertje volt, illetve a BL-döntő, amit kivetítőn lehetett nyomon követni.

Borlovagok avatása

A másik esemény az Európai Borlovagrend Érmelléki Legátusának szervezésében zajlott: harmadik alkalommal vettek fel tagokat a rend tagjai közé. A református templomban tartott ceremóniát látványos felvonulás előzte meg, majd zárta a község főutcáján, a szertartáson beszédet mondott dr. Jenei József, a borlovagrend szenátora, közép- és kelet európai vezetője, aki a felavatást is vezette, melyben közreműködött mások mellett Rittner Tibor, az érmelléki szervezet vezetője. Az Érmelléki Legátus tíz taggal bővült, ők pohárnoki rangot kaptak, míg a korábbi tagok közül négyen előrébb léptek a ranglétrán, pohárnokból konziliáriusokká (tanácsnokokká) váltak. A tagok és előléptettetek névsorát is később közöljük, hiszen mindkét esemény részleteire visszatérünk.

Forrás: https://www.biharinaplo.ro/helyi/2019/06/02/fesztival-es-borlovagok-avatasa-dioszegen.biharinaplo.