Gőgös gúnár Gedeon gerslis liba zúzája vitte el az első díjat

          Vasárnap a negyedik Érmelléki libafesztivált tartották a községben. Az időjárás nem volt kegyes a résztvevőkhöz, így öt csapat alakult, amelyeknek lúdból készített étellel kellett a zsűri elé állni. Az önkormányzati dolgozókat tömörítő csapat, a hortobágyi Gőgős Gúnár Gedeon, a Vidifisz alakulata, az ottományi Zsiga-liba, és a szintén helyiekből álló Tűzről pattant libák versengtek a gasztronómiai elismerésért. Amíg a szárnyasok készültek, a kultúrházba a gyerekeket várták, akik mindenféle játékon tehették próbára ügyességüket.

          A falu legszebb libája felhívásra négy jelentkező akadt, akik gazdáik kíséretében igencsak jól viselték a körülöttük levő galibát. Márton, Matyi, Begyes és a Pázmán család libája közül a legszebbnek végül Zilahi Ádám szárnyasát, Begyest ítélték.

          Délutánra pedig, miközben az eső is alábbhagyott elkészültek a menük, ahol libapörkölt gömbölyűlaskával és sült liba krumplival, töltött libanyak libamellel, töltött káposzta gerslivel és medgyes lúdláb, valamint libamell és párolt vöröskáposzta, sütőtökös tócsni, továbbá libasólet libacombbal és sercegő Márton pecsenye került az asztalra. Majd a hosszas kóstolgatás után a háromtagú zsűri a hortobágyi csapatnak ítélte az első díjat, azzal a kritikai észrevétellel, mely szerint kicsivel több borsot is elviselt volna a menüsoruk. A másodiknak ítélt sercegő Márton pecsenye mellé kellett volna egy jó köret – mondta a zsűri – a harmadik helyezett esetében pedig a pirítás hiányát rótták fel a hivatali alkalmazottakból álló formációnak. A Vidifisz csapatánál az ízetlen káposzta és a szárazra sütött libamell volt a kifogás, míg Zsiga-libáéknál a hús szárazsága és a füstölt ízek hiánya voltak hibaként kiemelve.

          A díjak átvétele után a zerindi fúvósok zendítettek rá és az önkéntes tűzoltóegyesület szertárában folytatták a mulatozást. Itt előkerültek a „Márton poharak” is, leellenőrizve a kiforrott újbor minőségét.

Szűcs György