Székelyhíd

Székelyhíd város Bihar megye északi részén, az Érmellék szívében helyezkedik el. Földrajzilag a 47,35 északi szélesség és a 22,10 keleti hosszúsági kör metszéspontjában, az Ér folyó mentén terül el, nagyjából egyenlő távolságra Nagyváradtól (43 km) és Debrecentől (44 km).

A 151,42 km2 területű település északnyugat felől Magyarországgal határos, és rendelkezik határátkelőhellyel Létavértes irányába.

Első írásos említése 1214-ből származik. 1417-ben vásárjogot nyer és a középkorban virágzó várossá válik. 2004-ben visszanyeri a városi rangot.

Székelyhíd városhoz hozzátartozik még öt kisebb település: Nagykágya, Csokaly, Érköbölkút, Érolaszi és Hegyközszentmiklós.

Összlakossága 11.500 fő. Ebből 7100 lakik Székelyhídon.

A városi rang visszanyerése óta számos beruházás valósult meg a településen. A teljesség igénye nélkül új épületet kapott az „Petőfi Sándor” Elméleti Líceum, megújult a Nagykágyai Szakiskola épületegyüttese, egy inkubátorház és négy szociális központ épült, új szabadidős park és sportközpont létesült, megújult és kibővült a Székelyhídi történelmi, néprajzi- és halászati múzeum épülete, számos utca megújult, aszfalt burkolatot kapott.

Jelenleg is számos projekt van folyamatban, mint például új szennyvíztisztító telep és csatornahálózat befejezése, újabb utcák és utak leaszfaltozása, a várost elkerülő út befejezése, egy aqvapark létrehozása, a színház épületének felújítása, egy uszoda megépítése, illetve egy ipari park létrehozása.

Mindezek jelentősen hozzájárulnak a város fejlődéséhez, a lakosság életszínvonalának emeléséhez.

Látványosságok